ВМРО-ДПМНЕ предлага патоказ за излез од сегашната и идни политички кризи

ВМРО-ДПМНЕ денеска претстави патоказ со цел, како што рече Антонијо Милошоски, член на партискиот ИК, да се извлечат поуки и да се понуди решение за излез од сегашната политичка криза, но и од можни идни политички кризи, а водејќи се од принципот за единствена Република Македонија.

Предлагаат создавање натпартиски договор за секое идно принципиелно решавање на внатрешни разлики, во рамки само на институциите на државата, без, посочи Милошоски, странски агенди или претставници, и единствено од легитимно избрани претставници на македонските граѓани.

– Внатрешно обединување против вмешување во внатрешните работи на Република Македонија, од страна на странски политичари или држави кои што се косат со концептот на почитување на суверенитетот или се спротивни на принципот за  добрососедски односи. Заеднички да отфрлиме планови и платформи или агенди кои се надвор од нашето уставно уредување или се спротивни на македонските стратегиски- државни интереси. Или со други зборови заеднички да создаваме планови и платформи и агенди кои што се во интерес на уставното уредување на Република Македонија и стратешките интереси на државата. Осуда на секој директен или индиректен ревизионизам на Охридскиот Рамковен договор, кој е целосно вграден во Уставот на Република Македонија и нашето уредување, рече Милошовски.

За посочените принципи за изнаоѓање одржливи решенија на тековната политичка криза и на можни идни, слични случувања и нивно навремено превенирање и одбегнување, како што укажа Милошоски, неопходно е најпрво транспарентно сите релевантни политички чинители да постигнат договор неколку прашања и тези.

Неопходно е, наведе Милошоски, да се усогласиме дали важноста на политичката праксата за Коалицирање на победник со победник е фактор на дополнителна стабилност во државата дали како таква треба опстои или се отфрла сега и во иднина. – Доколку се отфрла тоа би било во интерес на изедначување на гласот на секој пратеник, со сите логични последици од таков чекор? Ова е неопходен предуслов со цел одбегнеме двојни стандарди во домашната политика и менување на политичките традиции, обичаи зависно од изборните резултати. На долг рок усогласувањето околу овој принцип и неговото важење или отфрлање ќе донесе поголема предвидливост на политичката сцена, рече Милошоски.

ВМРО-ДПМНЕ предлага политичките чинители да постигнат договор и дали, наведе Милошовски, се прифатливи странските агенди во внатрешно-политички цели или пак единствено тие кои што се претставени и верификувани од граѓаните на Република Македонија на избори се актуелни, релевантни и продуктивни агенди  за државата.

– Дали при конституирање на Собранието, сегашното но и во секој иден состав позицијата Претседател на Собранието на Република Македонија логично би му следело на политичката коалиција или партија којашто победила на изборите или треба да биде предмет на надгласување ? Во истиот контекст, кои би биле гаранциите дека оваа позиција Претседателот на Собранието на Република Македонија не би била злоупотребена за политички махинации со цел одложување на одредени закажани или превидени избори и игнорирање на волјата на мнозинството граѓани кои што имаат најголем број на изгласани пратеници во Собранието. Дали се сите политички актери согласни со задржувањето на мултикултурниот модел на македонското општество со подеднаква промоција на сите заедници или се поддржува промена на овој моделот во двонационален, на сметка на повеќето не мнозински заедници, рече Милошоски.

Ќе биде неопходен договор, според патоказот на ВМРО-ДПМНЕ, како што информира Милошоски, и за прашањето дали врвен приоритет во овој момент останува стабилизирањето на земјата, институциите, економијата и европските реформи за евроинтеграции како обединителна сила за сите граѓани, или пак сите овие приоритети треба да се заменат со редефинирање на односите помеѓу заедниците и државното устројство на Република Македонија.

По овие прашања, истакна Милошоски, ВМРО-ДПМНЕ има изградено позиции кои што се водат од заедничкиот интерес на државата и на сите нејзини граѓани без оглед на нивната етничка или политичка вероисповед.

– Неопходно за излез од кризата низ дијалог единствено од избрани претставници на избори во рамки на Собранието на Република Македонија, да се изнајдат заеднички именители за овие позиции и тези по овие клучни прашања. Врз основа на таквите постигнати решенија и заеднички политички именители може да се насочиме кон одржливост на решенијата и помирување околу тоа што не обединува сите во Република Македонија, рече на прес-конференција Милошоски.

Од куќа во Арачиново украдени 120.000 евра

Три непознати маскирани лица извршиле разбојништво во куќа во скопското село Арачиново и одезеле актовка во која имало 120.000 евра.

Како што соопшти денеска МВР, случајот изутринава во 5.15 часот телефонски во ЕИК го пријавил Б.С. (20) од Арачиново. Кражбата била извршена во куќата на неговиот татко.

Крадците влегле преку незаклучената врата и отишле во спалната соба во која спиел неговиот татко  И.С. (45), го разбудиле со закана со пиштол, по што отишле во собата каде спиел Б.С. и од под креветот одзеле актовка во која имало 120.000 евра заедно со документ дека се подигнати од банка.

Парите потекнувале од продажба на недвижен имот (нива) од пред два месеци. Се преземаат мерки за пронаоѓање на сторителите и за целосно расчистување на случајот.

Собранието ќе ја продолжи конститутивната седница по редовната пауза

Собранието на Република Македонија и денеска ја продолжи конститутивната седница за избор на претседател, заменик на претседателот, членови и нивни заменици на Комисијата за прашања на изборите и именувањата. Седницата ќе продолжи по редовната пауза.

Драган Цуклев од ВМРО-ДПМНЕ порача дека изборот на претседател на Собранието не треба да се базира на постизборни математики, туку на резултатите од изборите и треба да го добие онаа политичка опција која има најголем број освоени мандати.

Илија Димовски од ВМРО-ДПМНЕ нагласи дека е несомнено оти 20 пратеници имаат право да предложат претседател на Собранието, но оти е несомнено дека и други 20 пратеници можат да го направат тоа, а исто може да направи и  Комисијата за избори и именувања.

Неговата сопартијка Магдалена Манаскова, пак, посочи дека не може да се изостави и волјата на 200.000 граѓани кои секојденвно се на улиците низ државата.

Во процедурално обраќање Мери Лазарова од СДСМ рече дека пратениците на ВМРО-ДПМНЕ прават свесна опструкција на изборот на претседател на Собранието на Република Македонија и го злоупотребуваат Собранискиот деловник со меѓусебни реплики.

На дневен ред на седницата е и изборот на претседател на Собранието на Република Македонија.

Педесетина компании од Македонија и Косово ги разгледуваат можностите за соработка

Педесетина микро и мали претпријатија од Македонија и Косово денеска во Скопје ги разгледуваат можностите за меѓусебна соработка.

На тет-а-тет средбите учествуваат компании од различни сектори кои ваквите настани ги гледаат како можност да воспостават нови бизнис контакти со сродни компании.

– Ваквите средби придонесуваат за зголемување на контактите, а зголемениот број контакти овозможуваат да се отпочне некаква соработка. Благодарение на контактите, успеавме да донесеме старт ап компанија од Германија која произведуваше софтвер производ на глобално ниво, вели Ненад Фидановски од компанијата „Глобал нет“ која се занимава со ИКТ услуги.

Од Центарот за развој на претприемачи и менаџери ЦЕЕД Македонија истакнуваат дека интересот за вакви настани е голем особено кога станува збор за компании од Македонија и Косово.

– Интересот за вакви настани отсекогаш бил голем бидејќи најголемата трговска размена на Македонија се одвива со Косово, а и поради близината на косовскиот пазар со македонскиот, изјави Билјана Дамевска од ЦЕЕД Македонија.

Според заменик-шефот на Мисијата на Амбасадата на Швајцарија, Стефан Томаџан, соработката меѓу компаниите од регионот е многу важна, особено за помалите економии како што се македонскиот и косовскиот пазар.

– Кога се работи за мали пазари, без разлика дали станува збор за нови компании или компании кои веќе работат извесен период, тие мора да ја шират соработката надвор од границите, бидејќи таму имаат повеќе можности, истакна Томаџан.

Бизнис за бизнис средбите ги организира Проектот на УСАИД за микро и мали претпријатија со кофинансиска поддршка од Владата на Швајцарија.

Димовски: Законот за јазиците помеѓу ДУИ и СДСМ е окончан, потврден, прецизен и затворен и тој документ некаде постои

-Суштината дали госпоѓата која ја именувавме јас и вие е тема на оваа работа, јас би рекол дека е заради тоа што таа беше предводник на тимот за преговори за да се дојде до овој момент. Има и еден предуслов за било каква соработка помеѓу ДУИ и СДСМ беше законот за јазици, за кои што и вие и СДСМ кажавте дека е окончан, потврден, детален, прецизен и затворен, тој закон како текст некаде постои. Е сега ако тоа беше предуслов господинот Џафери да биде кандидат за претседател на Собрание ве молам да го видиме тој текст, не само заради нас, второ заради поголем дел на пратениците од СДСМ кои што го немаат видено и трето заради целата јавност во Република Македонија, истакна Димовски.

Тој потенцираше да се покаже тој текст бидејќи тој доколку е предуслов за да се дојде до тука, тие имаат легитимно право да го видат тој предуслов и да ја донесат одлуката. И никој не го оспорува на 20 пратеници на СДСМ или заедно со ДУИ или само од СДСМ.

-Ние вчера неколку пати дискутиравме дека тоа е легална постапка, но тие 20 пратеници не можат да го ускратат правото на други 20 или два пати или три пати по 20 пратеници и уште полаку на комисијата за прашањата за избори и именувањата да достават свое видување околу постапката и затоа мораме да ја поминеме оваа процедура со избор на комисијата за да воопшто да дојдеме до четвртата точка за избор на претседател, вели Димовски.

Тој порача иако на некој му се брза, сепак сите теми да се отворат јавно во Собранието и да бидат запознаени сите граѓани со намерите на другите политички партии.

Милошоски: Ќе избереме претседател на Собранието со кој ќе бидат задоволни граѓаните кои што победиле на изборите

Вели дека мора да се почитува Дневниот ред, така како што е утврден и оти моментно најважен е квалитетот на дебатата.

– На крајот на краиштата, како што кажа еден политичар, сега е време за дебата и мислам поважен е квалитетот на дебатата и аргументите од било кое брзање. Брзањето може само да не однесе во погрешна насока. Ние од граѓаните сме избрани за максимално да ги искористиме можностите за дебата со аргументи и нормално дека тоа ќе го направиме, истакна Милошоски.

Укажа на потребата да се почитува дневниот ред, така како што е утврден, без како што вели, разгорување на какви било тензии и без какви било нервози и дофрлање.

Собранието ја продолжи конститутивната седница

Собранието на Република Македонија денеска ја продолжи конститутивната седница за избор на претседател, заменик на претседателот, членови и нивни заменици на Комисијата за прашања на изборите и именувањата. На дневен ред на седницата е и изборот на претседател на Собранието на Република Македонија.

Пратениците од ВМРО-ДПМНЕ вчера во своите излагања бараа да се почитува волјата на мнозинството при изборот на претседател на Комисијата и на Собранието кои, како што посочија, секогаш доаѓаат од победничката пратеничка група.

Во вчерашната расправа пратениците од ВМРО-ДПМНЕ дискутираа за т.н. тиранска платформа и порачаа дека се за унитарна, мултикултурна и напредна, а не федерализирана, бинационална и двојазична држава. Според нив, прифаќањето на платформата е постизборен инженеринг со кој се изигрува волјата на мнозинството.

Во однос на составот на Комисијата за прашања на изборите и именувањата, според претходно договореното од политичките партии, ВМРО-ДПМНЕ ќе има шест члена, СДСМ пет, а ДУИ и БЕСА по еден член.

Утврдувањето на предлогот за состав на Комисијата за прашања на изборите и именувањата е предуслов за продолжение на конститутивната собраниска седница која почна на 30 декември 2016 година, но беше прекината бидејќи не беше обезбедено парламентарно мнозинство за избор на претседател на Законодавниот дом.

Трибина: Ако навреме се открие, излекувањето на ракот на дебелото црево е 90 отсто

Ракот на дебелото црево се открива во многу доцен стадиум и покрај сите кампањи. Годишно 500 се новооткриени случаи, а 400 умираат. Ако заболувањето се открие во што порана фаза тогаш излекувањето е 90 проценти. Во 2015 година од вкупно 100.000 скрининг тестови само 20.000 биле искористени.

Ова го истакнаа учесниците на едукативната трибина „Нови предизвици во лекувањето и третманот на ракот на дебелото црево и ректумот“, што денеска во Медицинскиот факултет ја организира Здружението за борба против рак „Борка – за секој нов ден“.

Претседателот на Здружението, Биба Додева рече дека инциденцата за овој вид карцином, кој се открива во многу доцен стадиум, се уште се зголемува и смртноста е на многу високо ниво. Македонија, нагласи, е на трето место по смртност од малигни заболувања.

– Пациентите кои имаат крварење се соочуваат со проблеми со закажување прегледи на колоноскопија, имаме проблем со новата цитостатска терапија. Најавено е дека од оваа година ќе има достапност до некои лекови, но се уште тоа во целата оваа ситуација е нејасно на кој начин ќе се одвива и кога. Тоа се одразува на грбот на пациентите кои овој период остануваат без соодветна терапија и сме без конкретно решение да изнајдеме што би можеле понатаму да направиме, истакна Додева.

Tрибина Борка

Појасни дека соработуваат со сите релевантни фактори за да се надмине овој проблем со оглед на целата ситуација во државата, а секој може да биде пациент.

Трибината, потенцира, ја организираме, за да ги едуцираме младите студенти и младите лекари за потребата од подигнување на свеста за ракот на дебелото црево. – Во четврток ќе имаме состанок со Фондот за здравствено осигурување на Македонија за да видиме на кој начин може да се надминат тие ситуации, дода Додева.

Ректорот на Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ – Скопје, Никола Јанкуловски, кој е абдоминален хирург, рече дека ракот на дебелото црево е едно најчестите малигни заболувања и во последните 10 години бројот на новооткриени случаи годишно во Македонија изнесува околу 500, а бројот на починати е 400.

– Она за што се бориме и да се зголеми бројот и видот на скрининг програмите кои се недоволно застапени во земјата. Ова заболување треба да биде откриено во што порана фаза кога излекувањето изнесува 90 проценти. Се она што ќе се открие кај пациенти кои немаат симптоми претставува скрининг. Постојано се зголемува бројот на пациенти кои се јавуваат на превентивни прегледи, рече Јанкуловски.

Одговарајќи на новинарско прашање рече дека колоноскопија се работи во десетина јавни здравствени институции. – Пред неколку години ги предложивме мерките што се треба да се направи – да се зголеми бројот на стручни кадри, апаратура, колоноскопиите и да се направи распоред кој ќе овозможи побрза и ефикасна дијагностика, додаде Јанкуловски.

Билјана Гроздановски, специјалист радиотерапевт-онколог од Универзитетската клиника за радиотерапија и онкологија истакна дека имаат најава дека одредени типови терапија за лекување на колоректален карцином ќе бидат достапни на пациентите, но, посочи, не може да каже кога.

Продеканот за наука на Медицинскиот факултет – Скопје, Розалинда Попова-Јовановска, која е гастроентерохепатолог, рече дека многу е значајна колоноскопијата како метода бидејќи таа може да го детектира карциномот во многу ран стадиум.

– Апаратите имаат лимитирано време на користење. Би било добро кога би можело фреквенцијата на обновување на оваа апаратура да биде почеста и времето на чекање ќе биде многу пократко и ќе има поголема можност бидејќи има едуциран кадар кој може многу да работи, многу пациенти да прегледува. Лимитирани сме малку во однос на апаратурата. Секогаш е подобро ако може да се обновува апаратурата во почест временски интервал, потенцира Попова-Јовановска.

Конкретно на Клиниката за гастроентерохепатологија, истакна, би било добро секоја година да има најмалку по еден нов апарат. Појасни дека добро се опремени на Клиниката, но оти секогаш ризикот постои ако биде во дефект некој апарат или два во исто време. – Лимитирани сме со резервен апарат кој ќе функционира и добро е секогаш да има повеќе инструменти, додаде Попова-Јовановска.

Општиот хирург Светозар Антовиќ од Универзитетската клиника за дигестивна хирургија, рече дека според нивните интерни истражувања, оперираат речиси половина од пациентите кои ги дијагностицираат. Посочи дека годишно околу 350 пациенти се оперираат на Клиниката.

– Од нашата документација за жал пациентите што ги оперираме се во трет стадиум на болеста и тоа 75 проценти, што значи болеста ги зафатила и лимфните јазли. Тоа е еден голем ограничувачки фактор за имплементирање нови техники на лекување на пример лапароскопијата како минимално инвазивна хирургија е ограничена заради тоа што имаме пациенти во многу висок стадиум на болеста, рече Антовиќ.

Потенцира дека се надеваат оти скрининг програмите кои се имплементираат во Македонија ќе доведат до тоа да има пациенти со понизок стадиум на болеста. – Во 2015 година од вкупно 100.000 тестови само 20.000 беа искористени. Целта на овие трибини е да ги промовираме скрининг програмите, додаде Антовиќ.

МЗШВ: Субвенциите редовно и целосно се исплаќаат

Земјоделците секоја година ја добиваат предвидената поддршка. Сумата од програмата за директни субвенции редовно и целосно се исплаќа, соопшти денеска Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ).

– Земјоделските субвенции се исплаќаат за производствената година. Тоа значи дека за 2016 година треба да се исплатат најдоцна до 30 јуни 2017 година. Тука ќе го посочиме примерот со тутунот, чие производство беше лани, а откупот траеше до 15-ти овој месец, по што на тутунарите за реколтата 2016 во наредниот период ќе им бидат исплатени 25 милиони евра од Програмата за 2017 година, наведува МЗШВ.

Според Министерството, обезбедени се 100 милиони евра за субвенции во 2017 година, но поради различното толкување на Изборниот законик по последните парламентарни избори дојде до пречки во нивното исплаќање. Сепак, по добиеното позитивно мислење од Антикорупциската комисија и со стапувањето на должност на ново назначениот директор на Платежната Агенција, исплатата продолжува во наредниот период.

– Поради различните изјави и толкувања во јавноста за исплатата на земјоделските субвенции,  МЗШВ информира дека во календарската 2014 година на сметките на земјоделците се префрлени 6,4 милијарди денари или 98,88 отсто од планираните средства, од Програмата за 2015 година се исплатени 6,3 милијарди денари или 97,26 проценти, а лани се реализирани 5,5 милијарди денари што е 97,83 отсто од обезбедените средства согласно Програмата за финансиска поддршка на земјоделството за 2016, информира Министерството.

Задоцнувањето во исплатата за 2015 година, според МЗШВ, се должи на фактот што се воведуваат одредени дополнителни мерки кои произлегуваат од нарушувањата на пазарот на земјоделските производи, со цел да им се излезе во пресрет на производителите за покривање на нивните загуби.

– Од тие причини исплатата на субвециите се врши во две календарски години, но, уште еднаш ќе потенцираме дека се работи за мал процент од вкупната сума од над 100 милиони евра, стои во соопштението од Министерството за земјоделство.

РСБСП: Мотоциклистите да бидат внимателни и одговорни во сообраќајот

Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата (РСБСП) апелира мотоциклистите секогаш да носат заштитен шлем (кацига), да внимаваат на брзината, да ги користат трепкачите, да одржуват растојание, да ги користат двете сопирачки, да избегнуваат „мртви агли“ и да носат рефлектирачки елек и заштитна опрема.

РСБСП на почетокот на сезоната за мотоциклисти ги потсетува мотоциклистите да бидат внимателни и одговорни во сообраќајот, да внимаваат на правилата за ограничување на брзината и да користат кациги и останата заштитна опрема за пасивна безбедност. Исто така, апелира и до другите учесници во сообраќајот да внимаваат на мотоциклистите и да ги почитуваат како рамноправни учесници во сообраќајот.

– Посебно апелираме до родителите да не подлегнуваат под притисокот и барањата на своите деца, да не им овозможуваат „опасни играчки“ без претходно да им обезбедат основни знаења и способности за правилно и безбедно учество во сообраќајот. Мотоциклистите спаѓаат во групата на учесници во сообраќајот кои најмногу се изложени на опасности во сообраќајот и кај кои ризикот за здобивање на смртоносни повреди во случај на сообраќајна незгода е исклучително висок, велат од РСБСП.

Во 2016 година, додаваат, од 165 загинати лица во сообраќајни незгоди, 13 се мотоциклисти, а двајца се патници на мотоцикл.

– Ако се земе во предвид делот од сообраќајот кој им припаѓа на мотоциклистите тогаш можеме да заклучиме дека учеството на мотоциклистите во вкупниот број на загинати лица во сообраќајни незгоди е несразмерно висок во однос на тоа во колкав дел од сообраќајот тие учествуваат, нагласуваат од РСБСП.

Оттаму потсетуваат дека законските прописи ја предвидуваат обврската за задолжително користење на заштитна шлем (кацига), како за возачот така и за сопатникот и непочитувањето на оваа одредба предвидува санкција од 50 евра во денарска противвредност.

– Секој кој се превезува на мотор треба да знае дека користењето на заштитна кацига го намалува ризикот од здобивање на смртоносни повреди на главата и во исто време штити од ветар, прашина, дожд односно овозможува мотоциклистот безбедно да управува со возилото, потенцираат од РСБСП.

Од РСБСП додаваат дека и користењето на останатата заштитна опрема како што се заштитна јакна, заштитна облека, заштитно елече, и други додатоци (чизми, наочари, кожни панталони, ракавици, итн.) се исклучително важни за безбедноста на мотоциклистите и лицата кои се превезуваат на мотоцикл, но нивното користење не е задолжително со Законот за безбедност на патниот сообраќај, односно користењето на оваа заштитна опрема е препуштено на свеста и одговорноста на мотоциклистите и за жал истата многу често не се користи.

РСБСП препорачува на почетокот на пролетната сезона секој мотоциклист да го замени маслото и филтерот и да ја провери течноста за ладење на моторот, да го исчисти или замени филтерот за воздух, да ги провери сопирачките и течноста во сопирачките (глицеринот), да го провери притисокот на воздух во гумите и дебелината на шарата на гумите, да го провери и наполни акумулаторот., да ги прегледа конзолите и да го подмачка синџирот, да ги провери сите светла/сијалички и да провери дали гаста, кумплугот и сопирачките функционираат правилно.

Според Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, секој возач на мотоцикл треба да знае дека движењето во група треба да биде еден позади друг, носењето заштитен шлем на главата за време на возењето на мотоцикл е задолжително за возачот и сопатникот, при вклучување на јавен пат или на друга сообраќајна површина, кога мотоциклистот се вклучува во сообраќајот од гаража, двор или друга слична површина, ако видикот му е закриен со друго возило, објект или предмет или ако видливоста му е намалена возачот на мотоцикл тоа треба да го направи со туркање, а не со возење. Покрај тоа, возачот на мотоцикл не смее со мотоциклот со кој управува да преминува преку пешачки премини и пешачки патеки, а со тоа и да ја загрозува безбедноста на пешаците, не смее да биде под дејство на алкохол или да превезува лице кое е под дејство на алкохол, не смее да превезува дете помало од 12 години, не смее да пренесува предмети пошироки од еден метар.

Возачот на мотоцикл е должен да управува со возилото на начин на кој не се намалува стабилноста на возилото и не се попречуваат другите учесници во сообраќајот, а особено не смее да ги симнува рацете од управувачот, да се придржува за друго возило, да превезува, влече или турка предмети што можат да го попречуваат во управувањето со возилото или да ги загрозуваат другите учесници во сообраќајот. Полицискиот службеник на самото место привремено ќе му ја одземе возачката дозвола и ќе го исклучи од сообраќај возачот на мотоцикл кој управува со мотоцикл без заштитен шлем и кога лицата кои се превезуваат не носат или одбиваат да носат заштитен шлем за време на возењето на патот.